Onko asana asento?

Traditionaalisessa joogassa ihminen nähdään kokonaisena, itsesäätelevänä, elävänä systeeminä, joka osaa itse hakeutua tasapainoon.

Jooga on kulkenut vuosituhansien aikana valtavien mullistusten läpi ja se on matkallaan saanut vaikutteita mm. eurooppalaisesta voimistelukulttuurista ja länsimaalaisesta lääketieteestä. Hiljalleen tähän päivään tultaessa joogasta on muodostunut fyysinen, kehon ja mielen hyvinvointia lisäävä harrastus, jossa tehdään erilaisia asanoita.

Moni ajattelee, että joogassa asana tarkoittaa jonkinlaista asentoa tai liikettä. Kuitenkin perinteisesti asana on ymmärretty paljon laajemmin.

Asana on joogan tärkein työkalu. Ymmärtääksemme mitä asana tarkoittaa, yksi tapa on verrata sitä akupunktioon, vanhaan kiinalaiseen hoitomuotoon. Akupunktiossa ihmistä lähestytään laajana vuorovaikutuksen verkostona, jossa neulojen avulla säädellään kehon tapaa vuorovaikuttaa itsensä kanssa. Joogassa ei käytetä neuloja, vaan kehon keskusteluyhteys herätetään asanoiden avulla, hyödyntäen luuston ja pallean toimintaa.

Joogaperinne on vuosituhansia hionut systeemiä, joka palauttaa elimistön luonnolliseen tilaan. Kun elimistö toimii, se osaa keskustella itsensä kanssa ja ratkaista erilaisia ongelmia.

Asanassa olennaista on siis se mitä tapahtuu sisäisesti, ei tavoitella tiettyä asentoa. Tee asanasta nautiskelupaikkasi.

”Asana on miellyttävä ja vakaa.”

Kirjoittaja Jonna Vattulainen, Porin Shakta Joogakoulun opettaja.
Jaa postaus: