Onko Shaktalla meditaatiotunteja?

Tätä kysytään meiltä aina välillä. Vastaus on kyllä ja ei!

Viikko-ohjelmastamme löydät erilaisia asana- ja pranayamatunteja, jotka päällisin puolin vaikuttavat vain fyysisiltä harjoituksilta – tehdään erilaisia kehon liikkeitä ja asentoja sekä ohjataan hengitystä.

Meditaatiotunteja et kuitenkaan löydä, vaikka meditaatio (dhyāna) on itseasiassa yksi shaktajoogan tärkeimmistä käsitteistä!

Meditaatio on kuin onkin läsnä kaikilla joogatunneillamme:

Traditionaalinen jooga ei jaa mieltä ja kehoa erillisiksi lokeroiksi, vaan on vain yksi kokonaisuus, jossa mieli ja keho ovat kuin kolikon kaksi puolta.

Niinpä myöskään harjoituksessa emme erottele mielen ja kehon toimintoja – harjoitus vaikuttaa koko olemukseemme.

Perinteisesti meditaatio on nähty paljon laajempana käsitteenä kuin vain tietoisen, ajattelevan mielen harjoituksena. Jooga on äärimmäisen kiinnostunut mielestä, mutta nimenomaan mielen syvemmistä kerroksista, ei niinkään sen tietoisesta osasta, joka on vain pintaraapaisu valtavasta kokonaisuudesta.

Meditaatio on jotain, mitä ei varsinaisesti tehdä, vaan se saavutetaan pitkällä aikavälillä ja se on myös jotain, millä on pitkäkestoisia vaikutuksia.

Traditionaalisessa joogassa ei siis “käydä meditoimassa”, vaan halutaan rakentaa koko harjoitus niin, että tämä tila syntyy ja se säilyy myös joogasalin ulkopuolella. Meditaatiossa ei ole kyse mielen hallinnasta, vaan pikemminkin irtipäästämisen kautta löytyvästä vaivattomasti soljuen virtaavasta luonnollisesta tilasta.

Prosessia voisi lyhyesti kuvailla niin, että joogaharjoituksella halutaan vaikuttaa elimistön sisäiseen keskusteluun eli siihen miten se virtaa.

Meditaatioksi voisi kutsua sitä, kun harjoituksen avulla muutat hiljalleen ja hellävaraisesti systeemisi virtausta aina vapaampaan suuntaan – tietoinen mieli voi päästää irti ja tiedostamaton ilmaisee vapaasti.

Jos siis olet kiinnostunut meditaatiosta ja haluat kehittää meditaation taitoasi, tervetuloa joogatunneillemme, jotka voivat mullistaa käsityksesi meditaatiosta!

Kirjoittaja Suvi Hanste, Porvoon Shakta Joogakoulun opettaja.
Seuraa Porvoon Shaktaa Instagramissa @shaktaporvoo ja Facebookissa Shakta Porvoo. Lisätiedot Porvoon joogatunneista ja tapahtumista löydät täältä.

Jaa postaus: